- Locatie
Digitaal
- Voorzitter
- Mw. P.J. van Hartskamp-de Jong
- Toelichting
-
Kijk live mee of op een later moment terug via:
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1
De voorzitter opent de vergadering om 20:00 uur en heet allen welkom.
De voorzitter deelt mede dat de gemeente voornemens is om lid te worden van de K80. De raad heeft nog een week om via de mail wensen en bedenkingen kenbaar te maken. -
2
De agenda wordt met in acht name van de volgende wijzigingen vastgesteld.
- Raadslid Hammendorp (PAK) stelt voor om agendapunt 12 (Initiatiefvoorstel woonwagenbeleid) van de agenda af te voeren. De raad gaat hier zonder verdere stemming mee akkoord.
- Raadslid Jonkers (LM) stelt voor om agendapunt 10 (Ruimtelijke kaders hippische sector) van de agenda af te voeren. Dit voorstel wordt met 12 stemmen voor (VVD (Breedveld), PAK, CDA, LM, IBML, CU en SGP) en 3 stemmen tegen (VVD (Andriessen en Van Rooijen) en D66) door de raad aangenomen.
- Raadslid Jonkers (LM) stelt voor om agendapunt 14 (Adviesrecht onder de Omgevingswet) van de agenda af te voeren. De raad gaat hier zonder verdere stemming mee akkoord.
Bijlagen
-
3
De raad neemt afscheid van raadslid mevrouw F. Langerak-Oostrom.
-
4
De commissie geloofsbrieven bestaande uit de heren Van Eijk (voorzitter), Verkaik en Hammendorp adviseert positief op het toelaten van de heer Kok als raadslid.
In handen van de voorzitter legt de heer Kok de eed af.Bijlagen
Besluit
- Gehoord hebbende het rapport van de commissie betreffende de geloofsbrieven;
- Overwegende, dat deze commissie de stukken heeft onderzocht en in orde bevonden;
- Gelet op de bepalingen in de Kieswet;
De heer T.J. Kok toe te laten als lid van de raad van de gemeente Montfoort. -
5
Er worden de volgende vragen gesteld:
- Raadslid Van Eijk (CDA) stelt een tweetal vragen over de bouwlocaties. Kan er een update gegeven worden? Portefeuillehouder Ten Hagen antwoordt dat er ambtelijk overleg is geweest over de uitleglocaties. Hopelijk eind dit jaar, begin volgend jaar een besluit naar de raad. Voor Linschoten-Zuid loopt een constructief overleg met inwoners. Er is een aantal bewoners die tegen de plaatsing van de woningen zijn. Deze inwoners zullen de commissie hiervan op de hoogte stellen door middel van het spreekrecht.
- Raadslid Schrijver (D66) stelt een aantal vragen over het grensoverschrijdend gedrag bij Ferm Werk. Portefeuillehouder Koster beantwoordt de vragen naar tevredenheid. Aansluitend aan de portefeuillehouder geeft raadslid Andriessen aan dat hij in zijn hoedanigheid als AB-lid bij Ferm Werk namens de raad de vinger aan de pols zal blijven houden. Input vanuit de mederaadsleden is welkom.
- Raadslid Timmerarends (SGP) stelt een tweetal vragen over de verkeerssituatie rondom de nieuwbouw van het scholencomplex. Portefeuillehouder Koster antwoordt dat het nog niet duidelijk is of een pad verlegd moet worden. Dat is afhankelijk van de keuze van de tennisbanen. Het een en ander zal altijd bereikbaar blijven voor hulp- en nooddiensten.
- Raadslid Bovens (PAK) stelt vragen over de recente arrestatie van iemand die illegaal in Nederland verblijft. Portefeuillehouder Van Hartskamp antwoordt dat de gemeente geen rol speelt in dit dossier.
- Raadslid Jonkers (LM) stelt vragen over Plangroep. Deze instantie is in het Tv-programma Radar aan de orde gekomen. De gemeente doet hier ook zaken mee. Zijn er ook in Montfoort problemen ontstaan? Portefeuillehouder Koster antwoordt dat Plangroep de schuldsanering uitvoert. Daar zijn geen klachten over. Er is een contactpersoon actief voor de gemeente bij eventuele problemen. Maar tot op heden is hier slechts door 1 persoon gebruik van gemaakt.
- Raadslid Jonkers (LM) stelt vragen over het afgeven van een omgevingsvergunning. Portefeuillehouder Ten Hagen is geschrokken van de inhoud van de brief. De toezichthouder had hier wellicht adequater op kunnen reageren. Maar ook moet er een stevig gesprek gevoerd worden met de aanvrager. Dit zal worden uitgezocht. Afhankelijk van de uitkomsten kan hij de raad hierover informeren. De portefeuillehouder zal met beide partijen (de briefschrijver en de aanvrager) contact zoeken.
- Raadslid Verkaik (IBML) stelt vragen over de stand van zaken rondom de scouting. Portefeuillehouder Van Wiggen antwoordt dat het allemaal vrij lang duurt. Eind januari is de voorzitter van de scouting op bezoek geweest. Tot op heden heeft de gemeente geen concrete plannen ontvangen. Uiterlijk 10 februari moet er een volledig plan worden ingediend.
-
6
De besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van 13 december 2021 wordt conform vastgesteld.
Bijlagen
-
7
De lijst met ingekomen stukken wordt met in acht name van de volgende wijzigingen vastgesteld:
- Raadslid Herben (LM) verzoekt om de raadsinformatiebrief over de RES 1.0 te agenderen voor de commissie.
- Raadslid Verkaik (IBML) verzoekt om de raadsinformatiebrief over het grondprijsbeleid 2022 te agenderen voor de commissie.
- Raadslid Andriessen (VVD) verzoekt om de raadsinformatiebrief over de aanleg QR Fit- en beleefroute niet voor kennisgeving aan te nemen. De fractie van de VVD wil hier nog graag schriftelijke vragen over stellen en op basis van die antwoorden de raadsinformatiebrief mogelijkerwijs agenderen voor bespreking in de commissie.
Bijlagen
-
8
Er wordt geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om aanvullende vragen te stellen.
-
9Hamerstukken
-
9.a
Deze nota biedt de mogelijkheid om de weerstand van de gemeente en het bewust en verantwoord omgaan met risico's opnieuw onder de aandacht te brengen en hierover duidelijke kaders vast te laten stellen. Zo wordt de kaderstellende rol van de gemeenteraad versterkt.
De raad wordt voorgesteld de Nota Weerstandsvermogen 2022-2025 vast te stellen.
De commissie heeft geadviseerd dit voorstel als hamerstuk te agenderen.
Besluit:
Het voorstel wordt unaniem (15 stemmen voor) door de raad aangenomen.Stemuitslag
voorCDA (2), ChristenUnie (1), D66 (1), Inwonersbelangen Montfoort Linschoten (2), Lokaal Montfoort (2), Progressief Akkoord (3), SGP (1), VVD (3)Bijlagen
Besluit
De Nota Weerstandsvermogen 2022-2025 vast te stellen.
Raadsbesluiten
Onderwerp Nota Weerstandsvermogen 2022-2025 -
9.b
De nieuwe Omgevingswet treedt naar verwachting op 1 juli 2022 in werking. Op grond van artikel 2.8 van de Omgevingswet heeft de gemeenteraad de mogelijkheid vaststelling van delen van het omgevingsplan te delegeren aan het college.
De commissie heeft geadviseerd dit voorstel als hamerstuk te agenderen.
Besluit:
Het voorstel wordt unaniem (15 stemmen voor) door de raad aangenomen.Stemuitslag
voorCDA (2), ChristenUnie (1), D66 (1), Inwonersbelangen Montfoort Linschoten (2), Lokaal Montfoort (2), Progressief Akkoord (3), SGP (1), VVD (3)Bijlagen
Besluit
Aan het college met ingang van de dag der inwerkingtreding van de Omgevingswet de volgende bevoegdheden te delegeren:
A. omgevingsvergunningen die in afwijking van het omgevingsplan zijn verleend te vertalen en te verwerken in het omgevingsplan;
B. vastgestelde beleidsregels te vertalen en te verwerken in het omgevingsplan;
C. naar aanleiding van omissies, verschrijvingen en/of verkeerde verwijzingen in het omgevingsplan, het omgevingsplan te repareren en te wijzigen;
D. naar aanleiding van hogere wet- en regelgeving, zoals bijvoorbeeld instructieregels van provincie en Rijk het omgevingsplan op deze onderdelen aan te passen en daarmee in overeenstemming te brengen;
E. onderdelen uit de gemeentelijke verordeningen beleidsneutraal over te hevelen naar het omgevingsplan;
F. het nemen van een voorbereidingsbesluit tot het wijzigen van het omgevingsplan;
G. de bestaande wijzigingsbevoegdheden en uitwerkingsplichten die zijn opgenomen in de bestemmingsplannen voort te zetten in het omgevingsplan, onder de voorwaarden zoals die in bestemmingsplannen zijn gesteld.Raadsbesluiten
Onderwerp Delegatiebesluit Omgevingswet -
9.c
Besluit:
Het voorstel wordt unaniem (15 stemmen voor) door de raad aangenomen.Stemuitslag
voorCDA (2), ChristenUnie (1), D66 (1), Inwonersbelangen Montfoort Linschoten (2), Lokaal Montfoort (2), Progressief Akkoord (3), SGP (1), VVD (3)Bijlagen
Besluit
- Het verzoek van de heer drs. M. Lucassen om met ingang van 7 maart 2022 zijn dienstverband te beëindigen te bevestigen en ter ondertekening voor te leggen aan mevrouw mr. P.J. van Hartskamp-de Jong;
- De aanwijzing van de heer drs. M. Lucassen als raadsgriffier bij de gemeente Montfoort in te trekken;
- De functie van raadsgriffier per medio februari 2022 tijdelijk te laten invullen door een interim-griffier.
- De functie van raadsgriffier openstellen voor werving en selectie voor de definitieve invulling.
Raadsbesluiten
Onderwerp Ontslag raadsgriffier en openstelling vacature -
10
Deze kadernotitie is opgesteld om (ver)nieuw(d)e ruimtelijke kaders te stellen voor de bedrijfsmatige en hobbymatige paardenhouderij binnen de gemeente Montfoort en is tevens de basis voor het actualiseren van de bestaande ‘Beleidsnotitie Hippische Sector gemeente Montfoort 2012’
De raad wordt voorgesteld deze kadernotitie vast te stellen en daarmee in te stemmen met de aangegeven kaders.
De commissie heeft geadviseerd dit voorstel als bespreekstuk te agenderen.
Besluit:
Bij het vaststellen van de agenda is dit agendapunt afgevoerd.Bijlagen
-
11
Het bestemmingsplan “Willeskop 77 en 77c” voorziet in een planologische regeling rond paardenhouderij op het perceel Willeskop 77c.
De raad wordt voorgesteld het bestemmingsplan vast te stellen.
De commissie heeft geadviseerd dit voorstel als bespreekstuk te agenderen.
Amendement(en):
- De fractie van LM dient een amendement in waardoor het besluit komt te luiden: Het gewijzigd bestemmingsplan 77 en 77c niet vast te stellen. Het college dient eerst te inventariseren welke mogelijkheden er zijn om de privaatrechtelijke problemen op te lossen en de conclusies van het onderzoek te delen met de raad.
Het amendement wordt 7 stemmen voor (CDA, LM, IBML en CU) en 8 stemmen tegen (VVD, PAK, SGP en D66) door de raad verworpen.
Besluit:
Het voorstel wordt met 7 stemmen voor (VVD, PAK en D66) en 8 stemmen tegen (CDA, LM, IBML, CU en SGP) door de raad verworpen.Stemuitslag
voorD66 (1), Progressief Akkoord (3), VVD (3)tegenCDA (2), ChristenUnie (1), Inwonersbelangen Montfoort Linschoten (2), Lokaal Montfoort (2), SGP (1)Bijlagen
Raadsbesluiten
Onderwerp Vaststellen bestemmingsplan Willeskop 77 en 77C, VERWORPEN - De fractie van LM dient een amendement in waardoor het besluit komt te luiden: Het gewijzigd bestemmingsplan 77 en 77c niet vast te stellen. Het college dient eerst te inventariseren welke mogelijkheden er zijn om de privaatrechtelijke problemen op te lossen en de conclusies van het onderzoek te delen met de raad.
-
12
De fractie van Progressief Akkoord stelt de raad voor:
- Het Woonwagenbeleid 2022 gemeente Montfoort vast te stellen, waaronder het realiseren van 12 nieuwe woonwagenstandplaatsen binnen tien jaar.
- Deze woonwagenplekken toe te voegen aan het totaal aantal te bouwen woningen conform de Woonvisie gemeente Montfoort 2019-2030.
- Het woonwagenbeleid 2022 gemeente Montfoort vast te stellen als onderdeel van de vigerende woonvisie en de te realiseren woonwagens toe te voegen aan de woningbouwprogrammering.
De commissie heeft geadviseerd dit voorstel als bespreekstuk te agenderen.
Besluit:
Bij het vaststellen van de agenda is dit agendapunt afgevoerd.Bijlagen
-
13
De Huisvestingsverordening Regio Utrecht in 2019 is in 2021 geëvalueerd en heeft geleid tot een beperkt aantal inhoudelijke wijzigingen. Daarnaast is ook van het moment gebruik gemaakt om een aantal juridische en technische wijzigingen door te voeren. De raad wordt voorgesteld deze 1e wijziging vast te stellen.
De commissie heeft geadviseerd dit voorstel als bespreekstuk te agenderen.
Besluit:
Het voorstel wordt unaniem (15 stemmen voor) door de raad aangenomen.
Motie(s):
- De fracties van de VVD en LM dienen een motie in waarvan het dictum luidt: draagt het college op: Er op toe te zien dat het toewijzen van woningen gebeurt door zorgvuldige individuele beoordeling. Naast de wettelijke toewijzing, is het zijn van een statushouder geen reden voor urgentie of voorrang.
De motie wordt met 14 stemmen voor (VVD, PAK, CDA, LM, IBML, CU en SGP) en 1 stem tegen (D66) door de raad aangenomen.
Stemuitslag
voorCDA (2), ChristenUnie (1), D66 (1), Inwonersbelangen Montfoort Linschoten (2), Lokaal Montfoort (2), Progressief Akkoord (3), SGP (1), VVD (3)Bijlagen
Besluit
Vaststellen van de 1e wijziging van de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2019 gemeente Montfoort.
Moties
Onderwerp 1ste wijziging Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2019 Gemeente Montfoort Raadsbesluiten
Onderwerp 1e Wijziging van de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2019 - gemeente Montfoort - De fracties van de VVD en LM dienen een motie in waarvan het dictum luidt: draagt het college op: Er op toe te zien dat het toewijzen van woningen gebeurt door zorgvuldige individuele beoordeling. Naast de wettelijke toewijzing, is het zijn van een statushouder geen reden voor urgentie of voorrang.
-
14
De raad wordt voorgesteld het Adviesrecht als bedoeld in artikel 16.15 lid 1 van de Omgevingswet van toepassing te verklaren op de lijst van gevallen in bijlage 1 en dit in werking laten treden op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt.
Presentatie Adviesrecht terug te vinden op YouTube: https://youtu.be/zaEl5EAfnAg
De commissie heeft geadviseerd dit voorstel als bespreekstuk te agenderen.
Besluit:
Bij het vaststellen van de agenda is dit agendapunt afgevoerd.Bijlagen
-
15
De voorzitter sluit de vergadering om 22.27 uur